Noiembrie, 2019

21Noi(Noi 21)7:00 pm24(Noi 24)10:00 pmBINAR 2019

Detalii eveniment

În perioada 21-24 noiembrie are loc prima ediție BINAR, un proiect The Institute și inspirat de UniCredit Bank.

BINAR aduce în fața publicului proiecte new media prezentate anterior la nivel internațional, în cadrul unor evenimente și festivaluri de anvergură precum Sundance Film Festival, Ars Electronica, Athens Digital Arts Festival etc., dar și expuse în spații culturale de renume, precum Centrul Pompidou din Paris.

Instalații interactive, artă algoritmică, realitate virtuală, realitate augmentată, proiecții 3D și video-mapping, unite într-un concept expozițional semnat The Institute în colaborare cu Dilmana Yordanova (KOTKI visuals).

Expoziția BINAR aduce:

lucrări de artă care se transformă văzute prin ochelari 3D sau care integrează inteligența artificială;

filme VR prezentate la festivaluri internaționale, cum este cazul RocketMan360 – un mix captivant între tehnologie și storytelling, singurul film românesc selectat în secțiunea VR la Sundance Film Festival 2019;

primul documentar românesc 3D, Government of Children;

aplicații pentru smartphone, precum Patrimoniu100 care folosește realitatea augmentată pentru a explica prin joc ideea de patrimoniu cultural și arhitectural și care contribuie totodată la crearea unei hărți interactive a monumentelor istorice din România;  

proiecte care folosesc inteligența artificială, precum Sentientia, care încearcă să reproducă experiența unei creaturi conștiente care învață să interacționeze cu lumea exterioară. Inspirată de creația Doctorului Frankenstein, Sentientia trimite semnale audio în mediul înconjurător și așteaptă un răspuns pentru a crea o conexiune emoțională. Proiectul este realizat de Dorin Cucicov și premiat la Ars Electronica 2019; dar și instalația Hybrid Sensorium, realizată de Saint Machine și premiată la Ars Electronica 2017. Instalația răspunde în timp real ritmului respirației umane și încearcă să-l adapteze nevoilor sale, oferind conținut digital în schimbul oxigenului;

La acestea se adaugă o instalație de design parametric creată de arhitectul Vlad Țenu și Julien Britnic, Vlad Țenu fiind cel care a conceput alături de Lana Dumitru o rochie spectaculoasă pentru Bjork, pe care artista islandeză a purtat-o în 2018 pe scena festivalului Eden Sessions din Marea Britanie, dar și o serie de proiecții de video-mapping, instalații și live performance-uri audio-video realizate special cu ocazia expoziției de către studiori sau artiști consacrați, precum Les Ateliers Nomad, Vali Chincișan, sau Aural Eye.

BINAR este un demers de mapare și promovare a scenei new media din România – artiști, designeri și promotori ai artelor digitale – și își propune să ofere publicului, într-un eveniment anual, un showcase al inițiativelor locale.

Expoziția BINAR va avea loc în clădirea monument istoric a fostului restaurant Cina din Piața George Enescu, în Cartierul Creativ, București.

Evenimentul de deschidere are loc joi, 21 noiembrie, de la 19.00.
Accesul la expoziția BINAR 2019 este gratuit.

BINAR 2019 face parte din programul Bucharest Artworlds at The Wrong Biennale #4

Programul și artiștii invitați vor fi anunțați în curând.

Ora

21 (Joi) 7:00 pm - 24 (Duminică) 10:00 pm

---