Iulian Angheluță (Free Mioriţa): Am o bicicletă, o țară faină și niște oameni care trăiesc în întuneric în ea. Cum facem să fie bine?
05/06/2014

Lumina pentru Romania - Free Miorita

Ai avea curaj să încaleci într-o bună zi pe-o bicicletă şi să cutreieri ţara în lung şi-n lat pentru a cunoaşte şi ajuta oameni? Iulian Angheluță, şef de trib la Free Mioriţa, are. Acesta a demarat o campanie de comunicare și de strângere de fonduri pentru a aduce lumină în casele oamenilor care nu au avut niciodată curent electric. A plecat din Bucureşti pe 27 aprilie şi se va întoarce după 4 luni, timp în care va pedala 6.000 de kilometri şi va redescopri România şi oamenii ei. Pentru cei care cred că în ţara noastră nu se mai poate schimba ceva – îl dăm exemplu.

De ce Free Mioriţa?

Pentru că Miorița este un basm, frumos, dar un basm. Și asta vreau să rămână, un basm frumos. Pentru că Free Miorița vrea să elibereze mințile de fatalismul mioritic. Prin puterea exemplului, prin muncă de teren, prin interacțiunea cu oamenii.

Cine se află spatele proiectului Free Mioriţa?

Sunt Iulian Angheluță, am activat ceva ani prin publicitate și mai mulți ca voluntar până să pun bazele Free Miorița și cred că dacă fac bine, ne va fi bine. Pentru mine voluntariatul este o stare de spirit, ca să nu zic o ocupație permanentă. Momentan pedalez prin România pentru a o re-descoperi și pentru a descoperi oameni care nu au lumină.

Sunt susținut de mulți prieteni, fiecare ajută pe domeniul lui sau în funcție de posibilități. Ca și la alte acțiuni, sunt prezenți și acum voluntari, i-aș aminti pe Octavian Budai, Costin Gavrilescu, Nicolae Stancu și Adrian Grigore. Suntem uniți de aceleași idei și vrem să dăm un exemplu că putem schimba ceva în România. Sunt impresionat de faptul că la fiecare acțiune suntem înconjurați de prieteni vechi și noi, care ne ajută și ajută să fie mai bine. Profit de ocazie să le mulțumesc iarăși pentru că îmi sunt alături.

Lumina pentru copiii din Inelet

Care au fost primele voastre campanii umanitare?

Dacioți până-n Mongolia a fost primul proiect oficial Free Miorița. Oamenii au reacționat imediat când au auzit că plecăm cu o Dacie 1310 până-n Mongolia: „Nu se poate, nu ajungeți, să vă luați încă una de rezervă…” Dar am ajuns cu bine și cred că am dat încă un exemplu că dacă crezi în ceea ce faci, nimic nu îți stă în cale. Și acum, când merg prin țară, mai sunt oameni care știu de Dacioți și mă iau la întrebări.

Lumină pentru Ursici este un alt proiect de suflet, am vrut să ajut câțiva oameni dragi mie din satul Ursici, județul Hunedoara. Ei nu au avut niciodată curent electric și nici nu aveau vreun orizont de așteptare. Am luat miorița de coarne și am pornit o campanie de comunicare și de strângere de fonduri pentru a le duce lumină. Lumină înseamnă panouri solare și curent electric pentru a își încărca telefoanele sau pentru un mic televizor. Mi-am dorit și cred că am reușit să arăt că fiecare dintre noi poate schimba lucruri nemișcate de mult timp.

Lumină pentru Copiii din Ineleț… Ineleț este un sătuc cu casele risipite prin Munții Cernei, firește neracordate la rețeaua electrică. La fel și școala primară, unde învață 3 copii, iar din toamnă vor mai veni încă 2. Am montat la școală 4 panouri solare, 4 calculatoare și 2 imprimante. Pe calculatoare am instalat și softuri educaționale și de limba engleză. Îmi doresc ca toate acestea să îi lumineze pe copii și să le dea o șansă la un viitor mai bun. Și lor și nouă.

Vreau să mulțumesc UniCredit Țiriac Bank care a susținut financiar ambele proiecte (Ursici și Ineleț) și voluntarilor, au fost extraordinari…

Dacioti pana-n Mongolia

Cum v-a venit ideea să vă înscrieţi la raliului umanitar The Mongol Rally, în 2012?

Eu aveam de mult timp dorința de a străbate vastele spații de la Est, Stan-urile și Mongolia. Mă atrag oamenii și istoria locurilor, amestecul de culturi, anii de comunism. Timpul trecea, unii plecau pentru alpinism, Mihai Barbu cu Doyle, câțiva băieți și o fată cu o ambulanță (Paramongols). În vara anului 2012 m-am decis, iar în toamnă am plătit taxa de înscriere cu Nicolae Stancu. Echipa a suferit mai multe modificări, iar la start am fost 3: Nicolae Stancu, Alexandru Molovata și eu. Nu am fost nici primii și nici ultimii care am ajuns în Mongolia, dar am făcut-o așa cum am simțit și cum nu a mai făcut-o nimeni, cu o Dacie 1310.

Dar nu s-a terminat în totalitate, am lăsat ceva pentru a reveni. Am rămas în continuare cu dorința de a explora cu calm toată magistrala Transsiberianului și lacul Baikal. Sunt convins că vor veni și acele zile și nopți.

Lumina pentru Romania Km 0

Povesteşte-ne despre proiectul Lumina pentru România.

Lumină pentru România s-a născut la Ursici și a crescut la Ineleț. În această vară vom vedea dacă trece examenul de maturitate. În esență, este o acțiune care combină lucrurile care îmi plac și în care cred: merg cu bicicleta, redescopăr României și ajut oameni. Am plecat pe 27 aprilie și voi reveni în București undeva la jumătatea lui septembrie. În tot acest timp voi străbate cam 6.000 de kilometri, prin toate regiunile, mă voi îndrăgosti din nou de România și voi căuta oameni care au nevoie de lumină. E vorba de familii cu copii care nu au posibilitatea de a se racorda la rețeaua electrică și de a plăti facturi sau de școli unde copiii învață la lumina naturală sau a lămpii cu gaz. Scopul este să le dăm o mână de ajutor prin instalarea de panouri solare și de calculatoare. Pariez, și sper că voi câșiga, că această mână întinsă îi va scoate la lumină pe copii și le va da șansa unui viitor mai bun.

Free Miorita de Ziua Independentei

Ştiu că de data asta ai plecat la drum însoţit doar de „fata” ta. De ce o alinţi aşa?

Ce poate fi mai potrivit pentru un ciobănel decât o Mioriță?

Free Miorita la Cheile Dobrogei

În cele 4 luni, cât durează aventura ta, unde vei mânca şi unde vei dormi? Câţi km plănuieşti să parcurgi pe zi? Unde a început şi unde se încheie traseul?

Am făcut o planificare mai generală, traseul de bază, care va suferi modificări în funcție de condițiile de pe teren. Mă refer la cazuri/oameni pe care îi găsesc, la condițiile meteo, la eventuale probleme tehnice sau la dificultatea drumului. Este foarte greu, atât pe asfalt (șleauri, TIR-uri) dar și pe coclauri (praf, noroi, urcări), dar este și bucuria drumului și a neprevăzutului, de a descoperi locuri și oameni noi. Nu știu unde voi pune cortul în noaptea ce va urma. Acum, de exemplu, sunt undeva în județul Covasna, satul Crasna. M-am oprit la niște oameni, i-am întrebat dacă pot pune cortul în curtea lor și mi-au zis imediat că da. Am dormit în Deltă, am dormit la stâne sau acasă la oameni pe care i-am întâlnit pentru prima oară. Iar cu mâncarea chiar nu sunt probleme, este mult mai gustoasă și mai sănătoasă decât cea de la oraș.

Aventura va însuma cam 6.000 de kilometri, asta înseamnă o medie de 50 de kilometri pe zi. În medie, pentru că vor fi zile la munte în care voi pedala 25 de kilometri și zile la câmpie cu 80. O să mai am și zile de pauză, în care voi face cercetare de teren sau mă voi ocupa de probleme tehnice/logistice.

Aventura a pornit de la Km.0 (Piața Sf. Gheorghe) din București pe 27 aprilie și a continuat cu Oltenița, Călărași, Silistra, Dobrich, Balcic, Mangalia, Negru Vodă, Ion Corvin, Cernavodă, Medgidia, Babadag, Tulcea, Sulina, Chilia Veche, Măcin, Brăila, Buzău, Brașov. De aici va urma Adjud, Vaslui, Chișinău, Iași, Botoșani, Suceava, Cernăuți, Câmpulung Moldovenesc, Sighetu Marmației, Satu Mare, Oradea, Zalău, Cluj-Napoca, Bistrița, Târgu Mureș, Sibiu, Deva, Arad, Timișoara, Oravița, Orșova, Târgu-Jiu, Petroșani, Curtea de Argeș, Târgoviște și, la final, București. Acestea sunt reperele generale, drumul meu va fi mai mult pe drumuri județene, comunale și forestiere, pentru a cunoaște România și pentru a descoperi cazurile izolate. Nu voi neglija nici zona montană, chiar de mâine voi intra câteva zile într-o zonă mai sălbatică, e vorba de Munții Buzăului și Munții Vrancei. Cazuri pentru Lumină pentru România este posibil să găsesc și în Munții Apuseni sau în zona montană a județului Hunedoara.

Free Miorita la Intorsura Buzaului

Am fost plăcut surprinsă să aflu că pe traseul tău sunt trecute oraşe din Cadrilater, Basarabia şi Bucovina ucraineană.

Da, traseul Lumină pentru România nu se limitează la România administrativă. Merg mai departe acolo unde au fost sau mai sunt oameni care simt românește. Vreau să descopăr oameni și locuri și să vă spun poveștile drumului. De asemenea, voi pune accentul pe biciclete și pe oamenii care le folosesc. Aventura mea este exclusiv pe bicicletă. Dacă pentru noi la oraș bicicleta este mai mult o fiță sau o modă, oamenii de la țară o folosesc pentru a-și ușura viața. Este parte din viața și munca lor.

Free Miorita face Lumina pentru Romania

Ce întâmplări te-au impresionat?

Întâmplări… Am trăit destule și cred că vor mai urma pe acest drum. M-au impresionat enorm viețile oamenilor care nu au curent electric. Am descoperit câteva cazuri în zona Deltei, unde viața este oricum foarte grea, și nu este o bucurie să vezi 3-4 oameni care locuiesc într-o garsonieră, fără curent și fără utilități… Mai ales când este vorba și de copii.

Cum se diferenţiază Lumina pentru România de alte proiecte umanitare?

Nu m-am gândit până acum la asta, cred că „publicul” ar trebui să spună asta. Eu zic că se diferenţiată. Pentru că implică foarte multă muncă pe teren și deplasare exclusiv cu bicicleta. Pentru că implică timp și spațiu, sunt 4 luni și 6.000 de kilometri pe mare parte din teritoriul României, oricum zonele cele mai grele: coclauri, zone fără semnal la telefon etc Nu în ultimul rând, acțiunea pornește de la o tristă realitate, sunt foarte mulți oameni care trăiesc la lumina lumânării sau a lămpii cu gaz. Dacă vrem să vedem clar și să gândim limpede, cred că trebuie să schimbăm această situație.

După această fază de cercetare va urma faza de implementare, când vom merge să facem lumină la cazurile sociale descoperite.

Cum puteţi fi ajutaţi de cei care vor să se implice?

Acțiunea nu este susținută până acum de niciun sponsor, este vorba de voluntariat 100%. Îmi doresc sponsori sau parteneri pentru că fără ei nu vom putea duce lumina la cei care au nevoie de ea. Ideea este ca ei să rezoneze cu acțiunea și cu spiritul Free Miorița.

Cei care vor să se implice, sunt bineveniți. Pot veni să pedaleze alături de mine, atunci când au timp și traseul le convine. Îmi pot scrie despre cazuri care au nevoie de lumină. Pot citi poveștile de pe blog sau pe Facebook și le pot împărtăși prietenilor. Sau pot face donații în contul Asociației Free Miorița.

Acțiunea este promovată mai ales în mediul online, facebook și site-ul www.freemiorita.ro, nu putem aloca resurse financiare pentru a accesa alte medii. Sunt prieteni care și-au pus logoul acțiunii pe fb sau bannere pe siteurile/blogurile lor, iar în curând vom avea și o campanie de bannere. Sunt în discuții pentru a realiza câteva parteneriate media. Vom lansa și o aplicație pentru bicicliști, astfel ei vor putea face lumină pedalând  ;-)

Iulian de la Free Miorita

Ce speri să înveţi din aceasta experienţă?

Cu siguranță mă voi redescoperi și voi descoperi oameni și locuri faine. România pe bicicletă este superbă, o iubesc și sper că nu mă va dezamăgi. Este greu și pe măsură ce timpul trece și kilometrii se adună va fi și mai greu, sper să învăț să am puterea de a rezista.

Ce mesaj vrei să transmiţi prin proiectul Lumină pentru România?

Simplu: am o bicicletă, o țară faină și niște oameni sau copii care trăiesc în întuneric în ea. Cum facem să fie bine?

Free Miorita pe Strada Mioritei

Lasă un comentariu:

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

CE FACI AZI?
 • Relaxare
 • Energie
 • Inspiraţie
 • Melancolie
 • Bucurie
 • Curiozitate
 • Planificare
 • Meditaţie
 • Generozitate
 • Tristeţe
 • Geek
 • Motivaţie
 • Iubire
 • Implicare
 • Studiu
 • Plictiseală
 • Creativitate
 • Sport
 • Funky
 • Vacanţă
 • Nebunie
 • Muzică
 • Film
 • Lectură
 • Dans
 • Lucru
 • Cu prietenii
 • Petrecere
 • Weekend
 • Dimineaţă
 • Noapte
 • Soare
 • Ploaie
 • Indoor
 • Outdoor
 • Primăvară
 • Vară
 • Toamnă
 • Iarnă
Trimite!

Puffinaut
Invie Traditia

Copyright Gratuitor - 2015 © Toate drepturile rezervate.