Institutul Cultural Român a fost gazda întrunirilor de lucru ale experților români și belgieni din cadrul Festivalului Europalia, ce s-au desfășurat la București, în perioada 17-19 septembrie 2018.

Proiectele artiștilor care au aplicat în cadrul apelului de proiecte al ICR pentru Festivalul Internațional de Arte Europalia 2019 au fost discutate de echipa româno-belgiană, care pregătește acest eveniment de anvergură. Echipa română a fost condusă de președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu, iar echipa belgiană de managerul general Europalia, domnul Koen Clement. În cadrul întâlnirii au fost discutate, punctual, proiectele propuse de cele două părţi.

Europalia 2019

Festivalul va avea loc în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020, când țara invitată va fi România. Conform agendei de lucru, au fost dezbătute proiectele propuse pe arte vizuale, patrimoniu, muzică, artele spectacolului, literatură și film.

„Am discutat sute de proiecte, într-o întâlnire intensă de lucru cu doamna președinte Liliana Țuroiu și echipa sa extraordinară. Ediția din 2019 a Festivalului Europalia promite să fie cu adevărat impresionantă!”, a declarat Koen Clement

La rândul său, doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, a declarat: „A fost o întâlnire de prezentare și analiză a proiectelor depuse și avem bucuria unui feedback extrem de bun din partea artiștilor care s-au dovedit a fi foarte interesați de Festivalul Europalia, așa cum avem satisfacția că acestea au fost apreciate de partenerii belgieni. Am primit la ICR o multitudine de proiecte valoroase pe care le-am supus discuției echipelor din partea română și cea belgiană, acestea urmând să fie selecționate și agreate de către muzeele si galeriile din Belgia. Discuțiile vor continua la Bruxelles, săptămâna viitoare.”