„Istorie falsă se face în fiecare zi; adevărul noutății nu e niciodată la știri” – Adrienne Reich
Fobia de a vizita muzee este molipsitoare și tot mai acută de la o generație la alta. Recunosc, când eram mică mergeam la muzeu de cel mult două ori în 3 ani. Poate acesta este motivul pentru care nu consider atât de relaxantă o vizită la muzeu, în comparație cu a cheltui de 2 ori mai mult pe o cafea super–„marketată” (în condițiile în care nu beneficiez de reducera pentru elevi/studenți/pensionari).
Am început acest proiect, gratuitor, din dorința de a promova un nou stil de educație și cultură, fără să îmi imaginez cât de mult o să mă ajute. Am descoperit cultura gratuită care nu este promovată la televizor, la școală sau în cafenele. Printre lucrurile uimitoare pe care le-am găsit aici, îţi recomand, pentru început, câteva platforme online ce oferă gratuit tururi virtuale ale muzeelor din țară și din străinătate.
Descoperă de acasă ce se ascunde în spatele zidurilor Muzeului Țăranului Român, Muzeului Național de Istorie Naturală și a multor alte locuri de valoare. Poate chiar vei fi mai motivat să dai o fugă să le vizitezi live, când vei avea timp.
În străinătate muzeele virtuale au o cotă de piață semnificativă. Îți doresc să călătorești şi să le admiri, însă până atunci poţi savura în faţa monitorului un irish coffee, în timp ce vizitezi Muzeul Național al Irlandei din orașul Dublin, sau o cană de ceai alături de un croissant, ca să simți atmosfera franceză din Muzeul de Istorie și Artă Luvru, exact cel din Luvru.
Îți prezint în continuare o listă extinsă cu 7 muzee virtuale din România și 2 din străinătate – plus un bonus, locuri ce merită vizitate oricând și de oriunde – şi cine știe, poate cândva vei avea posibilitatea să le vizitezi:
Tur virtual gratuit prin Muzeul Ţăranului Român – București
Vizitează expoziţia permanentă a Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti.
Poţi să faci o plimbare virtuală prin toate sălile, dar şi prin curte, bisericuţa de lemn şi atelierele pentru copii. Turul este însoţit de explicaţiile bilingve, română şi engleză, ale audio-ghidului.
Muzeul Naţional de Artă al României – București
Muzeul Naţional Cotroceni – București
Muzeul Municipiului Bucureşti – București
Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar” – București
Tur virtual al Ateneului Român – București
Construit în inima Bucureştilor acum 120 de ani (1886-1888), Ateneul Român este un edificiu-simbol al culturii naţionale.
Ateneul Român, leagăn de lansare al marilor muzicieni români, precum George Enescu şi Dinu Lipatti, adăposteşte în present sediul Filarmonicii „George Enescu”, iar din 1958 găzduieşte Festivalul Internaţional „George Enescu”, unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică clasică din Europa.
Tur virtual gratuit prin Muzeul Naţional de Istorie Naturală – Smithsonian
Muzeul Naţional de Istorie Naturală este un muzeu de istorie naturală administrat de Institutul Smithsonian, situat în Parcul Naţional National Mall din Washington, DC, Statele Unite. Cu acces liber și uși deschise 364 zile pe an, acesta este cel mai vizitat muzeu de istorie naturală din lume. Deschis în 1910, muzeul a fost una dintre primele clădiri Smithsonian construite exclusiv pentru a găzdui colecțiile naționale, cu facilități pentru cercetare.
Colecțiile muzeului reunesc peste 126 de milioane de exemplare de plante, animale, fosile, minerale, pietre, meteoriți și artefacte culturale umane.
Muzeul de arta și istorie din Luvru – Luvru
Muzeul național al Irlandei – Dublin
Google Art Project – Tur virtual 3D în muzeele lumii
Aplicaţia Google Art Project vă oferă un tur virtual prin muzeele lumii.
Puteţi viziona tablouri, sculpturi, artă stradală sau fotografii din muzee precum Muzeul Van Gogh, Palatul Versailles, Thyssen Bornemisza, Muzeul de Artă Metropolitană şi altele. În plus, aveţi posibilitatea de a salva operele preferate într-o listă.
În cazul în care cunoști şi alte platforme ce găzduiesc muzee virtuale, te invit să îmi lași un mesaj mai jos, în secţiunea de comentarii. Spor la vizitat!