3Nu, nu o să vă povestesc despre cum ciobanii etiopieni au descoperit cafeaua observând efectele ei asupra caprelor şi nici despre triburile africane care combinau boabele de cafea cu grăsime pentru a forma un soi de “chiftele” de energie comestibile. Of, tocmai v-am povestit. Dar ce urmează sper să fie şi mai interesant.
Iată 11 lucruri interesante despre cafea pe care să le folosiţi ca un icebreaker bun in orice discuţie la o cafea, o bere sau un suc:
- Cafenelele au fost interzise în 1675 de regele Angliei (Charles II), care credea că în aceste locuri oamenii se întâlneau pentru a unelti împotriva lui.
- Toată cafeaua din lume creşte în “Centura Cafelei” – între Tropicul Racului şi cel al Capricornului.
- Brazilia e cel mai mare producător de cafea, urmată de Vietnam şi Columbia. De fapt, în 2011 Brazilia a produs de două ori mai mult decât Vietnam şi Columbia la un loc, iar acest raport a fost relativ constant în ultimii 150 de ani.
- Hawaii e singurul stat din SUA în care cafeaua este cultivată în scopuri comerciale.
- New York-ul consumă de 7 ori mai multă cafea decât orice alt oraş din SUA, probabil un motiv în plus să fie denumit “oraşul care nu doarme niciodată”.
- 70% din băutorii de cafea din lume consumă cafea Arabica (aromată şi cu un gust moderat), iar restul de 30% consumă Robusta (cu un gust mai amar, dar cu 50% mai multă cofeină decât Arabica).
- Cafeaua este al doilea cel mai tranzacţionat bun din lume, după petrol.
- Primul webcam a fost inventat pentru a monitoriza câtă cafea rămânea în ibric la Universitatea din Cambridge. Între 1991 şi 2001 acest webcam le spunea rezidenţilor din departamentul de Computer Science dacă au sau nu cafea în acel moment.
- Cele mai populare băuturi din lume sunt, in ordine, apa şi cafeaua.
- Se spune că filosoful Voltaire consuma 50 de ceşti de cafea pe zi.
- Doza letală de cafea este de aproximativ 100 de ceşti într-un interval de 24-48 ore .
Bonus: #12. Se pare că un iubitor de cafea a realizat un record consumând 82 de ceşti de cafea în 7 ore consecutive (recordul nu este consemnat însă de Guinness World Records).
Ce pot să vă mai spun este că, dacă v-a trecut prin minte că aţi vrea să învăţaţi latte art (arta de a realiza desene în spuma cafelei) trebuie să vă pregătiţi psihologic pentru o perioadă lungă de încercări nereuşite. Eu m-am dat batută după primele 10 cafele stricate.
Surse: The Oatmeal, Likes şi BuzzFeed.
Sursă foto: FreeDigitalPhotos.net