ARCEN relansează District 40 printr-o nouă serie de evenimente

 Insomniile Districtului | Orașul care ne locuiește

 

 District 40 se relansează cu o insomnie dedicată intimității * Iubirea desenează hărți în noi și construiește o geografie intimă, care reinterpretează geografia urbană * Ne redescoperim orașul interior în conviețuire într-o stare de spirit cu ceilalți.

ARCEN relansează sâmbătă, 15 iunie, cunoscutul proiect cultural District 40 printr-o nouă serie de evenimente, intitulată „Insomniile Districtului” și sub un nou slogan, menit să marcheze evoluția sa: „Con|viețuire într-o stare de spirit”. Prima Insomnie va avea loc la Școala Centrală, inima Districtului 40, care, între orele 9 seara și 3 dimineața, pe 15 iunie, se transformă într-o instalație experimentală dedicată intimității și descoperirii „Orașului care ne locuiește”.

Toți doritorii de experimente culturale suficient de curajoși încât să-și exploreze intimitatea și felul în care își trăiesc orașul, datorită iubirii, sunt invitați să participe. Accesul este gratuit și fără rezervare. Evenimentul nu se va mai repeta!

Experiența de la Școala Centrală, prin care se relansează District 40, este un pretext de actualizare a poveștilor intime uitate, o descoperire a straturilor memoriei personale depuse peste străzile orașului și o explorare a orașului care ne locuiește, pornind de la iubirile trăite. Punctul de plecare al acestei explorări este un text foarte personal scris și rostit de Edmond Niculușcă, unul dintre inițiatorii ARCEN.

Acesta îmbracă în poveste peste 120 de metri de instalații desfășurate în galeria vitrată de la Școala Centrală, care conțin obiecte și bilete reale rămase în urma unei povești de iubire, un laptop în care intimitatea se arată publicului. Fiecare element al instalației este o invitație la explorarea propriei intimități și a memoriei afective, oferind participanților posibilitatea să-și  regăsească geografia intimă.

Textul lui Edmond Niculușcă reinterpretează legătura afectivă pe care o avem cu spatiul în care traim. În District 40 acasă e o stare de spirit.

Grădina istorică a Școlii Centrale, în care trupa Sentiment va experimenta 6 ore de muzică pe notele intimității, este mai mult decât un loc al insomniei întoarcerii în orașul interior. Restaurată printr-un proiect derulat de ARCEN, derulat în ultimele săptămâni, ea se transformă într-o adevărată „grădină paradis”, pentru toți cei care vor să-și regăsească geografia intimă, pornind pe urmele iubirii.

Conceptul experimentului de la Școala Centrală e rezultatul dialogului dintre Edmond Niculușcă și Mircea Barac. Dialogul a fost întreținut și prin contribuția lui Alberto Groșescu, Martei Gheleșel, Mariei Duda și lui Alice Stoicescu.

Demarat în 2018, pentru reactivarea prin intermediul culturii a Cartierului Icoanei și împrejurimilor sale, una din zonele istorice ale Bucureștiului cu cea mai mare densitate culturală din Capitală, District 40 s-a maturizat între timp și a devenit un  proiect-model care concretizează starea de spirit pe care o însuflețește ARCEN: „Cultură și trăire cu rezon pentru București”.

District 40 este un exemplu pentru modul în care CULTURA aduce calitate în viața și conviețuirea noastră cu cei de lângă noi, creând o anume stare de spirit prin refacerea, reinterpretarea modernă, activarea și valorificarea legăturii dintre oameni și spațiul în care locuiesc. De aici sloganul sub care se relansează este „Con|viețuire într-o stare de spirit”.

Insomniile Districtului sunt o serie de evenimente organizate de ARCEN, dedicate artelor vizuale și performative, arhitecturii contemporane și experimentului artistic în spații istorice care devin, timp de o noapte, instalații efemere de artă. Insomniile Districtului transformă clădiri din cartier în adevărate universuri de insomnie creativă. Scopul lor e de a reactiva spații istorice din District 40, valorificându-li-se potențialul istoric și comunitar prin intermediul culturii contemporane.

ARCEN este un ONG care a deschis și întreține zi de zi un dialog istoric pe tema viețuirii urbane de calitate. Direcțiile ARCEN de dialog și acțiune sunt: valorificare, revitalizare și activare prin cultură, memorie și patrimoniu, educație urbană, interconectare comunitară, implicare civică, legislație și intervenție.

 Parteneri ai evenimentului: Primăria Sectorului 2 prin Centrul Cultural Mihai Eminescu, Mega Image, Piatră Online, Bolt, Freddo Bar și OMA Vision.

 

Contact:

Edmond Niculușcă  |  0729.219.349  |  contact@arcen.info