11% Eterogen – Cercetare fotografică și antropologică a minorităților din România

Asociația Elite Art Club UNESCO a început implementarea proiectului 11% Eterogen, o călătorie fascinantă spre istoria și tradițiile comunităților minoritare din România. Proiectul își propune realizarea a patru serii fotografice bazate pe documentarea vizuală și antropologică a 4 comunități. Prima rezidență artistică a fost găzduită în perioada 13-17 mai de comunitatea ucrainenilor din Fântâna Mare, Jud. Tulcea. Călătoria continuă în Mahmudia, în sânul comunității rușilor lipoveni (26-30 mai), apoi în comunitatea turcilor din Fântâna Mare, Jud. Constanța (10-14 iunie), pentru ca în final, echipa de lucru să ajungă în vizită la comunitatea grecilor din Izvoarele (20-25 iunie). Timpul petrecut în fiecare comunitate este fructificat prin materiale prețioase sub formă de articole, interviuri audio și video, precum și fotografii ce îmbină armonios scopul documentar și vizualul de o remarcabilă calitate artistică. Două echipe formate din fotografi (Ioana Moldovan, Sorin Vidiș) și antropologi (Alexandra Voivozeanu, Alexandru Iorga) au pornit la drum spre a dărui publicului o imagine veridică a realității confruntate de comunitățile minoritare din România.

Comunitățile minoritare s-au luptat de-a lungul timpului cu discriminarea la nivel politic, economic sau social, motiv pentru care politicile europene încearcă prin intermediul a diverse programe să abordeze și să acomodeze diversitatea, implicit să promoveze drepturile minorităților de pe teritoriul Europei. În acest sens, 11% Eterogen reprezintă un proiect artistic de fotografie menit să surprindă viața, atmosfera și dinamica a patru minorități etnice puțin cunoscute din zone rurale de pe teritoriul României. Expunerea seriilor fotografice către un public larg, a articolelor și a interviurilor rezultate în urma perioadei petrecute pe teren, va facilita promovarea fotografiei ca mediu artistic și ca instrument de cercetare și va atrage atenția asupra unui subiect foarte puțin prezent în sfera publică și va stimula dialogul cultural și social inter-etnic.

Un proiect realizat de Elite Art Club UNESCO și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri: Federația Europeana a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, Biblioteca Naționala a României, Institutul Cultural Roman, Asociația SNK, Asociația comunitatea rușilor lipoveni din Romania, Muzeul Brăilei Carol I

Pentru a descoperi etapele de evoluție ale proiectului accesează:
https://www.eliteart-gallery.com/11-eterogen/
https://www.facebook.com/EliteArtGallery/

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.