Forumul Diversității Culturale, ediția a III-a, are loc între 9 și 11 noiembrie în București. Evenimentul, conceput ca un exercițiu de recunoștință față de minoritățile etnice care au contribuit la dezvoltarea culturală a României, aduce pe agenda publică diversitatea culturală și nevoia de valorificare a acesteia pe toate palierele sociale și culturale.

În cele trei zile conferințe, dezbateri, ateliere, tururi de redescoperire a orașului, expoziții, proiecții de film și experimente culinare, publicul va avea prilejul să redescopere varietatea minorităților etnice de pe teritoriul țării și aportul acestora la conturarea identității naționale.

diversitate culturala

One World la Școală pune la dispoziția publicului tânăr al Forumului Diversității Culturale două documentare care îl invită să pătrundă în intimitatea reprezentanților altor culturi etnice. La finalul proiecțiilor, participanții sunt invitați să participe la o sesiune de Q&A cu Ioana Brăilescu, coordonator cluburi de film, One World Romania la Școală, pornind de la temele propuse de cele două filme documentare.

Asociația MAIE invită publicul la Biblioteca Vie a Diversității pentru un tip de lectură neconvențională. În loc de cărți, iubitorii de povești frumoase sunt invitați să „împrumute” reprezentanți ai minorităților naționale și ai noilor grupuri etnice din România ale căror narațiuni au la bază elementele de cultură și tradiție etnică pe care le-au moștenit.

Agenda Forumului Diversității Culturale, ediția a III-a

 

Vineri, 9 noiembrie

10:00 – 16:00         Atelier de design thinking pentru proiecte interculturale

11:00 – 15:00         Atelier nonformal pentru profesori şi formatori: Metode de explorare a diversității orașelor

18:00 – 19:00         Deschidere Forumul Diversității Culturale, ediția a III-a

 

Sâmbătă, 10 noiembrie

11:00 – 13:00         Tur de redescoperire a orașului. Arhitecţi străini sau reprezentanți ai diferitelor minorităţi etnice care au influenţat Bucureştiul (Blvd. Carol, 2-4)

11:30 – 13:30         Atelier de muzică pentru copii: tobe africane pentru copii

12:30 – 14:00         Conferința Integrarea migranților și refugiaților

14:30 – 16:30         Atelier de desen pentru copii: Diversitatea culturală prin culoare și imagini

15:00 – 16:00         Atelier culinar: Degustări de peste mări și țări

16:00 – 19:00         Biblioteca Vie a Diversității

 

Duminică, 11 noiembrie

11:00 – 12:30         Conferința Aportul minorităților naționale la cultura și patrimoniul României

11:00 – 12:00         Tur de redescoperire a orașului. Templul coral(Strada Sf. Vineri, 9)

13:00 – 14:00        Atelier culinar: Bucătăria turcească

14:00 – 18:00         Proiecții de filme documentare One World (ARCUB Gabroveni, Sala Atelier)

18:00 – 19:00        Proiecția filmului Imaginile Bucureștiului(ARCUB Gabroveni, Sala Atelier)

 

Activități permanente

„Minorități etnice în cultura vizuală: focus România”, un proiect de cercetare și expozițional produs de Postmodernism Museum, va putea fi vizionat pe toată durara evenimentului

O micro-expoziție „Minorități etnice în cultura vizuală focus România” va putea fi vizitată pe toată durata evenimentului Forumul Diversității Culturale, ediția a III-a, la ARCUB Gabroveni, în București.

O prezentare a întregului proiect va fi susținută de curatorul Cosmin Nasui, în cadrul Forumul Diversității Culturale, pe 11 noiembrie 2018, de la ora 11:00, la ARCUB, în sala Studio.

Proiectul prezintă stadiul cercetării culturii vizuale a patrimoniului multi-etnic și multi-cultural din zona Transilvaniei.