Vă mai amintiţi când pe scara blocului, dacă nu chiar în tot cartierul, era un singur vecin (cel puţin unul singur binevoitor) la care găseai dischete floppy cu DoomHeretic sau One Must Fall 2097?

Din era celor 16 biţi, a procesoarelor cu arhitectură x86, a CRT-urilor care-ţi lăsau „funingine” pe perete şi a conectorului PS/2, astăzi mai respiră doar nostalgicii şi sistemele informatice ale administraţiei publice.

Adevărul e însă că anii ’90 au lăsat o moştenire nepreţuită în materie de jocuri video pentru cei ce vor şi ştiu să o aprecieze. Astăzi, când o placă video low-end are mai multă memorie decât capacitatea întregului HDD al anilor 1990, vă propun o călătorie în trecut, în era ‘iluministă’ a jocurilor pentru PC, când poate imaginaţia jucătorului era mai solicitată decât ochii.

Și ca să o facem în stilul gratuitor.ro, am ales doar jocuri care astăzi pot fi descărcate oficial gratuit, direct de la sursă. Nu vă lăsaţi păcăliţi, sunt titluri care au scris şi încă scriu istorie. Unele dintre ele vin în varianta originală, altele au fost „renovate” de dezvoltator sau de fani devotaţi.

Fără intenţia de a face vreun clasament, în ordine alfabetică prezentăm dinozaurii:

 

1. Broken Sword 2.5: The Return of the Templars

broken sword 2.5

Broken Sword, seria de point-and-click adventures începută în 1996 de Revolution Software a lansat un fel de cult printre amatorii de scenarii cu iz conspiraţionist sau mistic şi a deschis apetitul publicului pentru alte nume mari precum Grim Fandango sau The Longest Journey.

Broken Sword 2.5- Return of the Templars este un proiect independent şi extrem de ambiţios, realizat integral de către fanii seriei. Jocul continuă povestea din primele două părţi ale seriei şi îi inrolează încă o dată într-o aventură de proporţii epice pe George Stobbart, un avocat american şi pe Nicole Collard, o jurnalistă franceză, mare amatoare de mistere.

Scenariul imaginat de fani e cât se poate de intens, accentul lui Nicole e la fel de enervant, câţiva ”prieteni” vechi din părţile anterioare îşi fac şi ei apariţia. Puzzle-urile însă, parcă nu mai sunt la fel de solicitante, iar încercarea de a anima fundalurile nu e cea mai reuşită. Oricum, rezultatul final e o experienţă Broken Sword cât se poate de autentică!

Puteţi descărca jocul gratuit,  de AICI.

 

2. Lode Runner Online: The Mad Monks’ Revenge

lode runner online

De Lode Runner nu are sens să spun mai multe. E unul din cele mai cunoscute jocuri pentru consolă ale anilor 80, iar dovada supremă e că a ajuns până şi pe celebra clonă chinezească de Famicom, Terminator2, importată şi primită cu mult entuziasm în România, la începutul anilor ’90.

Lode Runner Online: The Mad Monks’ Revenge a apărut în 1995 sub îngrijirea Sierra cu un aer complet nou şi o grafică mult îmbunătăţită.

Dar dacă nu vă interesează istoria, vă spun doar atât: micuţul alergător subteran, căutător de aur şi mărgele colorate, e urmărit acum de călugări nebuni şi vicleni, într-o cursă înţesată de capcane şi bombe inteligente, cu un peisaj ce nu lucrează deloc în favoarea lui. Dacă veţi avea însă răbdare şi iscusinţă să navigaţi prin cele 100+ de niveluri, până la capăt, răzbunarea va fi cât se poate de dulce.

Jocul se spune că ar suporta şi un mod multiplayer online, pe care, e drept, nu l-am încercat încă.

Puteţi descărca LR: The Mad Monks’ Revenge, gratuit de AICI.

 

3. Quest for Glory II: Trial by Fire (Remake)

quest for glory

Ce au în comun poveştile Șeherezadei, nava Enterprise din Start Trek şi o pizza cu salam târâtoare(!)?

În seria adventure/RPG, Quest for Glory (1989-1998), de la Sierra, toate se leagă într-un amalgam nebun, dar absolut hipnotizant de mitologii, referinţe culturale, personaje memorabile şi puzzle-uri. Trial by Fire, al doilea titlu al seriei, apărut în 1990 a fost recent preluat de AGD Interactive pentru unul din cele mai interesante remake-uri din istorie. Jocul nu a pierdut nimic din esenţa care l-a ridicat la rangul de legendă, în schimb a primit un suflu digital nou, atent concentrat pe detalii, culori şi experienţă în joc. Îndrăznesc chiar să spun că versiunea actuală e mult mai bună şi mai plăcut de jucat decât varianta originală.

Vă provoc aşadar să intraţi în uimitorul univers Gloriana, cu aşteptări ridicate, cu personaje bine pregătite şi…poate cu un cuţit de tăiat pizza.

Jocul poate fi descărcat gratuit AICI.

 

4. Supaplex

supaplex

Se dau una bucată „pac-man” roşu şi rostogolitor pe nume Murphy, 111 labirinturi în stilul arhitectural al circuitelor integrate, câteva dischete explozive aşezate strategic, o pereche de foarfece letale, o mână de infotroni delicioşi şi o lege (aproape universală) a gravitaţiei.

Rezultatul este un puzzle nemuritor, apărut în 1991 şi disponibil astăzi ca freeware, dovadă că lucrurile bune nu sunt neapărat şi cele mai scumpe.

Puteţi descărca Supaplex gratuit, de AICI.

În cazul în care aveţi probleme cu compatibilitatea pe sistemele de operare mai noi, vă recomand DOSBox, o aplicaţie gratuită, destinată rulării aplicaţiilor mai vechi, din era MS-DOS.

 

 

5. The Elder Scrolls: Arena

the elder scrolls arena

Un fel de supă primordială pentru ceea ce reprezintă astăzi felul principal al multor jucători pasionaţi de Action RPG. Cu mult înainte ca tinerii să se salute pe la colţ de internet cu „Fus Ro Dah”, Bethesda făcea pasul înainte cu TES: Arena, un joc ce s-a dorit iniţial mai degrabă un soi de arcade, dar a „degenerat” (din fericire) într-o serie fantasy RPG epică. Aici încep problemele lui Uriel Septim VII, Împăratul legendar al Tamriel-ului, şi tot aici facem pentru prima dată cunoştinţă cu regiunile Morrowind şi Oblivion, scene detaliate peste ani în TES III şi IV.

Făcând tranziţia de la Skyrim (2011) la Arena (1994), aspectul grafic al celui de-al doilea va părea uşor dezolant, dar poate tocmai de aceea, Arena impune un fel de respect reverenţios printre muritorii de rând, pentru că rămâne piatra de temelie şi începutul de drum pentru una din cele mai de succes serii din istoria industriei de jocuri video.

The Elder Scrolls: Arena este diponibil gratuit AICI.

 

6. Wolfenstein 3D

wolf3d

Pentru mulţi tineri din generaţia mea, Wolf 3D e sinonim cu primul FPS, primul drum virtual de la revolver la „Chain Gun” şi primele 100 de puncte de viaţă într-un joc video.

Dezvoltat de id Software şi lansat în 1992 de Apogee Software, Wolfenstein 3D, bunicul FPS-urilor moderne a fost un joc extrem de îndrăzneţ şi controversat la vremea lui, datorită scenariului sobru, a violenţei portretizate şi a simbolurilor naziste afişate cam peste tot.

Povestea e oarecum simplă: în timpul celui de-al doilea război mondial, un agent secret american, B.J. Blazkowicz, e prins şi ţinut prizonier în fortăreaţa SS Wolfenstein, din care încearcă să evadeze, înarmat iniţial doar cu un cuţit şi un pistol Luger. Misiune aproape imposibilă având în vedere hoardele de gărzi, ofiţeri SS, câini de pază şi maniacii dubioşi prin care trebuie sa treacă. Și ca experienţa să fie complet apocaliptică, „boss-ul” final e chiar Hitler, în costum „mecha” de luptă şi cu câte o mitralieră de autoblindat în fiecare mână.

Aţi prins ideea.

Acum vine partea bună: Bethesda, a cărei companie-mamă a cumpărat id Software în 2009, a celebrat a 20-a aniversare a jocului publicându-l gratuit pe site-ul lor.

Aplicaţia se lansează direct în browser, cuprinde toate cele 3 capitole Wolf 3D şi păstrează toate elementele originale.

”Eva, Auf Wiedersehen!”

 

Vă las deocamdată în compania legendelor mai sus amintite, cu gândul că poate într-un viitor articol ne vom îndrepta atenţia şi către titluri mai noi, nu mai puţin cunoscute şi îndrăgite, bineînţeles, 100% gratuite. Până atunci, Akatosh să vă păzească plăcile video!